Menu

Flink bezig!

Flink interview met Corey Williams, een Amerikaanse professor in Leiden

Corey Williams is ‘gewoon’ een moderne jonge vader uit Leiden die met plezier naar zijn werk op de Leidse Universiteit fietst. Althans, dat zou je denken als je hem door de stad zag rijden. Plezier in het fietsen heeft hij zeker, maar hij heeft als expat ook een unieke - soms zelfs kritische - kijk op fietsen in de Leidse regio. Alhoewel hij toegeeft dat hij snel verwend raakte door al dat fijne asfalt hier.

Corey arriveerde anderhalf jaar geleden met zijn vrouw in Leiden, nadat hij succesvol solliciteerde op een baan als docent aan het Lucsor. Hiervoor werkten en woonden ze zo’n vijf jaar in Edinburgh (Schotland). En weer daarvoor in Los Angeles in de V.S., zijn geboorteland.

Hoe fietsen ze eigenlijk in L.A.?

“Niet, haha. Ken je dat liedje ‘No one walks in L.A.?’. Het is waar, die stad is helemaal ingericht op auto’s. Voor voetgangers en fietsers is het er gewoon niet veilig genoeg. Ik geloof wel dat ze er daar nu aan werken. Maar wat natuurlijk ook zo is, is dat de afstanden die je in Los Angeles moet afleggen vele malen groter zijn dan hier in Nederland. Zelfs binnen een stad. In Nederland, maar ook in Edinburgh waar ik hiervoor woonde, is alles veel compacter. Dan pak je toch sneller de fiets en dan richt je als overheid ook je infrastructuur daar op in.”

En hoe fietsen ze dan in Edinburgh?

“Daar ben ik eigenlijk pas begonnen de fiets als serieus vervoersmiddel te zien. Edinburgh, en Schotland als land ook wel trouwens, heeft veel Scandinavisch DNA in zich, en dat zie je terug in hoe goed sommige dingen, zoals voorzieningen voor fietsers, geregeld zijn. Daar begint het mee. Maar hier in Nederland is het pas echt goed geregeld. Ik keek er ook echt naar uit om hier te gaan fietsen. Het fietsland imago dat Nederland heeft in de wereld, klopt vooralsnog helemaal.”

Wat is je lievelingsplek om te fietsen?

“Oe, moeilijk. Ik denk de Steenschuur en het Rapenburg, dat vind ik een mooi en rustig stukje Leiden. Maar ook de Breestraat vind ik prettig fietsen. Daar is het bovendien overzichtelijk, want je komt er alleen bussen of andere fietsers tegen, geen auto’s. Op de Witte Singel bijvoorbeeld, voelt het voor mij als fietser iets onveiliger, en dat is jammer want het is juist zo’n mooi stuk Leiden.

Nog meer flinke fiets feedback

“Als we dan toch bezig zijn: ik heb soms moeite een stalplek te vinden voor mijn fiets bij Leiden Centraal.”
Daar werken we aan Corey.
“Oh great! Dat wist ik nog niet. En het is voor mij ook nieuwe informatie dat er achter de Jumbo een stalling is. Dank voor de informatie!”

Naast zijn baan aan de Universiteit in Leiden, geeft Corey Williams ook les in Den Haag (International Studies).
Met de nieuwe snelfietspaden die worden aangelegd in de Leidse regio  zou je ook die afstand op de fiets kunnen afleggen toch?
“Snelfietspaden? Dat is ook typisch Nederlands zeker? Ik ben vorige zomer wel twee keer naar het strand van Katwijk gefietst en dat vond ik al heel wat. Maar ok, met zo’n snelfietspad wil ik een fietsrit naar Den Haag misschien wel overwegen.”

Ook hun in Leiden geboren dochter Olivia legt binnenkort haar eerste meters op de fiets af.
“Fietsen is zo leuk om te doen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. We willen dat ook stimuleren bij onze dochter. Olivia is net 1 geworden. Nu zit ze nog in het voorzitje - meestal bij mijn vrouw - maar als ze iets ouder is krijgt ze van ons een loopfiets. Heerlijk toch?”

Bovenstaand interview vond plaats in het Engels, maar is in het Nederlands uitgewerkt.