Menu

Koen van Huut, flinke fietser

20,000 kilometer fietsen, van Leiden naar Sumatra

Hij heeft een fietstocht van 20,000 kilometer voor de boeg, die hij op zaterdag 26 maart start in Leiden, bij snackbar Herenstraat. De eindbestemming van zijn tocht ligt op het Indonesische eiland Sumatra. Zijn naam: Koen van Huut. Flink Fietsen sprak hem een paar dagen voor vertrek en vroeg hem het fietsshirt van het lijf.

Afbeelding Koen van Huut

Waarom Koen?

“Het avontuur riep. Ik zat vast in een sleur van werk. Ik staarde de hele dag naar een beeldscherm en wilde daar los van komen. Zelf iets ontdekken, nieuwe dingen zien en meemaken. Fietsen deed ik altijd al graag. Toen ik vroeger een baan had bij Schiphol, fietste ik zo’n beetje om de dag de 27 kilometer heen en terug”.
Koen van Huut, een grote kerel met baard en stoer voorkomen, wilde dus weg uit Nederland. Op de fiets. Maar waarnaartoe? Niet gebonden door een koophuis, een baan (die hij inmiddels had opgezegd) of een relatie kon het een verre bestemming worden. Sterker nog, de wens was er al vrij snel om voor langer dan een jaar te vertrekken. Naast een exotische bestemming, ging hij op zoek naar een goed doel om met zijn tocht onder de aandacht te brengen. Met zijn vinger over de wereldbol en bladerend in een gids van het Wereld Natuur Fonds kwam hij uiteindelijk uit bij een reservaat voor de Sumatraanse tijger, op Sumatra dus.

Tijgers?

“Ja, prachtige beesten toch? In de afgelopen twintig jaar is het aantal wilde Sumatraanse tijgers gehalveerd. Er leven er nu nog maar 350 in het wild. Het WNF helpt om het leefgebied van deze tijgers veilig te stellen. Met mijn tocht hoop ik hierop de aandacht te vestigen”.

Hoe fiets je daar heen?

Met de fiets natuurlijk. Maar ook met heel veel voorbereiding. Ruim een jaar is Koen bezig geweest om al het noodzakelijke te doen: het vinden van de juiste fiets (een verstevigde Santos) en materialen, het regelen van visa, maar vooral het verzamelen van kennis. Veel lezen was het devies. Zoals verhalen en blogs om te leren van ervaringen van andere lange-afstand fietsers en daarnaast het uitvoeren van mini-studies naar de ruim 20 landen die hij aandoet tijdens zijn tocht. Na zijn vertrek uit Leiden gaat het richting Duitsland en dan over het Europese vasteland naar Turkije. “Tot aan de Donau is het grotendeels asfalt, maar zodra ik in het achterland van Turkije beland, wordt het gravel.” Zijn twee Schwalbe Marathon buitenbanden zullen hem dan hopelijk niet in de steek laten.

Afbeelding Koen van Huut

20 landen, een allesbrander en een Go Pro

Na Turkije arriveert Koen - als alles volgens plan verloopt - in Kazachstan waar hij het vliegtuig neemt naar Sri Lanka (nadat hij zijn fiets vakkundig heeft gedemonteerd voor de vlucht). Daar treft hij in december van dit jaar vrienden en blijft daar ook een tijdje. Na Sri Lanka volgt India, waar Koen ook de tijd neemt om bijzondere trails te lopen en zelfs uit te waaieren naar de Himalaya (ook te voet), om vervolgens weer in het zadel te springen richting Zuid-Oost Azie. Gemiddeld legt hij zo tussen de 50 en 100 kilometer per dag af, in een ritme van steeds vier dagen fietsen en dan 1 of 2 dagen rust. “En als het ergens leuk is, dan blijf je gewoon wat langer.”
Zijn bagage bestaat uit veel water, twee fotocamera’s, twee telefoons en een Go Pro videocamera. Een aantal fietsshirts natuurlijk, reservebanden en een reparatiekit, een allesbrander en een tentje. “Maar daar zal ik niet vaak in slapen. Het meeste zal ik hopelijk gebruikmaken van ‘Warm Showers’, een internationaal netwerk van mensen die hun huis open stellen voor wereldreizigers en hen een warme douche en een bank om op te slapen bieden”.

Afbeelding Koen van Huut

Snackbar om de hoek

Voor elk land dat Koen doorkruist biedt Snackbar Herenstraat een speciale snack, passend bij dat land (De Goulash kroket, de Cambodjaanse loempia, etc.). De opbrengst daarvan gaat ook naar Koen’s goede doel: de Sumatraanse tijger. Het is ook deze snackbar waar Koen zaterdag om 25 maart op de fiets stapt om te beginnen aan zijn wereldreis. Naast de snackbar zijn er meer Leidse ondernemers en bedrijven die van Huut een warm hart toedragen, zoals de Albert Heijn op het Bevrijdingsplein (statiegeld actie), Steekje Los (gebreid tijgertje adopteren, zie foto) en Studio071 (hulp bij zijn campagne). Zelfs zijn baard is gesponsord Di Fretti)! Leiden leeft mee met Koen. En Flink Fietsen dus ook. Via de Flink Fietsen Facebook pagina kun je hem volgen. Hij heeft beloofd ook af en toe een gek filmpje op te sturen. Daar houden we hem graag aan!

Hoe ga je weer terug, Koen?

“Ik twijfel nog. Misschien wil ik na Sumatra eerst nog even naar Beijing fietsen. En dan de Trans Siberië Express naar het westen? Ik weet het nog niet, ik zie het wel. Het is heel druk geweest de laatste tijd met veel geregel en ook aardig wat media-aandacht. Ik merk nu, in de laatste dagen waarin ik soms even tijd heb om na te denken over waar ik aan begin, dat het spannend wordt. Weggaan is altijd het moeilijkst”.

En nu?

Waar is Koen nu? Check zijn website en volg hem op de voet.

Afbeelding Koen van Huut