Menu

Bakfietsbruidspaar

Op slag verliefd (op een bakfiets)

Interview met het bakfietsbruidspaar - winnaars van de Flink Fietsen contest

In de zomer van 2015 trouwde Mathilde de Bonte Klaassen met haar Wouter. Na hun ja woord wachtte onderaan de trappen van het Stadhuis geen old-timer, geen ferrari en al helemaal geen limousine. Nee Wouter nodigde zijn kersverse bruid in de bak van zijn bakfiets te stappen en haar zo mee te voeren door de straten van Leiden, op naar de receptie en het feest dat nog gevierd moest worden. Origineel? Ja. Maar bovenal paste het vervoersmiddel fiets perfect in het plaatje van dit jonge echtpaar: echt flinke fietsers!

Op slag verliefd (op een bakfiets)

Hoe kwamen ze eigenlijk op het idee?

“Aanvankelijk had Wouter nog bezwaren tegen het idee van de bruid in de bakfiets. Maar na een zoektocht op internet kwamen we een blog tegen van ene Jeroen Zuiderwijk. Hij was bezig aan een bijzonder hobby-project waarin hij een bijzondere bakfiets weer helemaal terug naar de oude staat bracht. Daar zat zoveel werk in en de plaatjes waren zó mooi. We werden allebei op slag verliefd op die fiets!”.

Ging dat een beetje, met zo’n bruid in de bak?

“Het was wel flink trappen, maar we kregen zoveel leuke reacties onderweg. Mensen stopten om foto’s te maken en riepen ons na. Dat gaf Wouter de energie om door te gaan, haha.”

Waarom deed je mee aan de Flink Fietsen Win-een-fiets contest?

“Ik ontdekte de campagne op straat, op het fietspad, en later ook de postercampagne en in het Leidsch Dagblad. Toen zag ik op Facebook dat je een fiets kon winnen met een flinke fietsfoto en mijn fiets was aan vervanging toe. De hele campagne sprak me aan, dus ik besloot mee te doen. Ook al omdat ik in mijn achterhoofd die mooie bruidsfoto had die onze fotograaf Huibert van den Bos had geschoten.”

Afbeelding Wouter en Mathilde

884 stemmen. Hoe krijg je dat voor elkaar?

“Nadat ik de foto had geüpload en gedeeld stonden we vrij snel op 1. Toen werden we fanatiek! Veel bruiloftsgasten gingen stemmen en voor ik het wist hadden we een paar honderd stemmen te pakken. Uiteindelijk werd het een super spannende tweestrijd met de uiteindelijke nummer 2, wat op zichzelf weer zorgde voor een steeds fanatiek wordende achterban. Dat we uiteindelijk 884 stemmen binnen haalden, daar zijn we echt trots op. Iedereen bedankt!”.

Wat vind je van Flink Fietsen?

“De positieve aanpak spreekt me aan. Heel goed dat fietsen zo op een leuke manier gestimuleerd wordt. Het is leuk dat het allitereert, het klinkt lekker en je voelt je stoer op de fiets. Ik ga er echt flink van fietsen!”

Mathilde en Wouter wonen samen in Oegstgeest. Hij studeert in Leiden maar moet dagelijks naar Zeist (met de fiets en de trein) waar hij een masterstage doet, zij fietst elke dag heen en weer naar Leiderdorp, waar ze les geeft op een basisschool. Ze neemt vaak de route over de Leidse singels, die in totaal zo’n 25 minuten in beslag neemt. Flink fietsen dus! Toen ze gingen samenwonen waren ze het er al snel over eens: een auto kopen? Dat was nergens voor nodig en het paste ook niet bij ze. Ze bezaten allebei een goede stadsfiets met fietstassen, ze deden en doen eigenlijk alles op de fiets. En dat blijven ze doen. Want “het end went!”, aldus een trotse winnares.