Menu

'Prima! hij fiets!'

Interview met Leidse Startup Easy Fiets

Ontmoet Lennard, Kasper en Robbert: samen runnen zij de Leidse start-up EasyFiets. Het idee is simpel: Fietsen leasen. Voor een 9 euro per maand heb je altijd een fiets. En gaat hij kapot? Dan ruil je hem gratis om voor een nieuwe leasefiets. Eerlijk, transparant en simpel. “Dat is onze filosofie. Geen gedoe, geen gezeur. En gewoon altijd de beschikking hebben over een fatsoenlijke fiets”. Aldus Lennard, die zich sinds kort bezighoudt met de marketing van het snelgroeiende EasyFiets imperium. 

Lennard, Kasper en Robbert van Easy Fiets

Hoe het begon

Alle drie de heren werden niet in Leiden geboren, maar bleven hier hangen na hun studententijd. Kasper en Robbert waren altijd al bezig met sleutelen aan fietsen. “Eigenlijk zo lang als ik me kan herinneren”, vertelt Kasper. “Ik moest van mijn vader vroeger ook al altijd zelf mijn band plakken, of mijn fiets repareren. Dus ik leerde snel.” Robbert ging nog verder: hij haalde fietsen helemaal uit elkaar om vervolgens te kijken of hij nieuwe fietsen kon maken met de losse onderdelen.

Serieus

“Op een gegeven moment stuitte Robbert op 20 fietsen die bij zijn schoonmoeder op het werk stonden. Het waren wrakfietsen die bij het oud ijzer zouden belanden. Toen dachten we: we kunnen ze gaan opknappen en verkopen. Maar waarom gaan we ze niet leasen aan particulieren? We begonnen met een mail naar onze vrienden. Binnen no time waren we ze alle 20 kwijt. Toen wisten we: dit is een goede formule” EasyFiets was geboren.

Ondertussen, op het Haagweg parkeerterrein

De zaken gaan goed op het Haagwegparkeerterrein. Naast de vele tweedehands fietsen die Easy Fiets nu least aan hun klanten zijn ze ook gestart met verhuur, per dag, week of maand. “Dat zijn gloednieuwe omafietsen. We wilden voor de verhuur graag investeren in nieuwe fietsen. Maar de core business blijft leasen”. En dat betekent dus: Barrels opknappen.

Huurfietsen van Easy Fiets

Op zoek naar barrels

De oude fietsen die ze een tweede leven geven kunnen overal vandaan komen. Van kringloopwinkels, de Hogeschool maar natuurlijk vooral van particulieren. “We halen sinds kort ook gratis fietsen op bij mensen thuis. Want de vraag groeit en groeit en eigenlijk is elke fiets welkom,”

Leuke dingen doen

Lennard schoot te hulp tijdens de El-Cid toen er flyers uitgedeeld moesten worden. Hij werd pas echt lid van het team toen ze in oktober een avondje samen kwamen om zijn rol te bespreken. “Ik volgde Easy Fiets toch al op de voet en had af en toe al moeite om me er niet mee te bemoeien. Wat ik echt leuk vind zijn de speciale evenementen waar we bij betrokken zijn. Zoals toen we laatst voor Quintus tijdens de ‘Subweek’ een onderdeel verzorgden. Of Zoals met de Museumnacht binnenkort. Dat wordt heel tof, want onze EasyFiets fietsen staan dan door de hele stad en fungeren als bewegwijzering. Dat worden hele rare, opvallende fietsen, met lampenkappen en zo. Dat is precies het soort leuke samenwerkingen waar we continu naar op zoek zijn”.

Over Flink Fietsen

Lennard en Kasper zijn zeer te spreken over de aandacht die Flink Fietsen genereert voor het fietsen in de Leidse regio . “Uiteraard vinden we het altijd goed als fietsen meer aangemoedigd wordt”.

Easy Fiets heeft humor

De toekomst

“Onze ambities groeien eigenlijk met de week. We hebben ons bijvoorbeeld ten doel gesteld om voor het eind van het jaar voet aan de grond te krijgen in een nieuwe stad. Daarnaast focussen we ons deze zomer op de nieuwe lichting studenten die naar Leiden komen. Zo gaan we samenwerken met de OWL en El-Cid  commissies om zoveel mogelijk studenten aan een fiets te helpen.”

Het geheim van Easy Fiets?

Kasper: “Wij vragen onze klanten natuurlijk wat ze vinden van de fiets die ze meekrijgen. Eigenlijk is iedereen altijd dolgelukkig met het exemplaar dat hij of zij mee naar huis neemt.” Het meest gehoorde antwoord? “Prima, hij fietst”.

Nog meer verhalen over Leidse Flink Fietsers? Lees hier het verhaal van Koen van Huut .